• Чт. Тра 16th, 2024

OLGA-NEWS

НОВИНИ ПОЛІТИКА СУСПІЛЬСТВО

ХЕРСОН – Україна

Лис 14, 2022
Звільнений Херсон

Росія намагалася поглинути українське місто. Це не спрацювало. У Херсоні заборонили національні пісні, за українську могли заарештувати, студентам казали, що вони росіяни.

ХЕРСОН – Україна. Донька однієї респондентки навчалася в школі, де за програмою було вивчення російського гімну. Але вчителі це проігнорували, натомість зранку тихо вітали учнів привітанням: «Слава Україні!».

«Це просто не спрацювало», — сказала пані Малярчук про російську пропаганду, яку транслювали по телевізорах і розклеювали на білбордах протягом дев’яти місяців російської окупації Херсона. У неділю вона гуляла парком, розмахуючи українським прапором.

На одному придорожньому білборді жирним шрифтом було написано: «Ми разом з Росією!» Але підліток, який назвав лише своє ім’я Олександр, піднявся на опорний стовп і порвав банер на шматки. На запитання, як він себе почуває, він відповів: «Вільний».

Херсон. Білборд.

Українська армія, після вторгнення набагато могутнішого сусіда в лютому, повернула собі сотні сіл і міст під час трьох великих контрнаступів на північ від Києва, на північному сході Харківщини і тепер на півдні Херсонщини. The New York Times

У Херсоні заборонили національні пісні. За українську мову могли заарештувати. У школах були прийняті російські програми, а молодим учням мали казати, що вони росіяни, а не українці. Але зусилля росіян виявилися марними.

Сергій, будівельник, дев’ять місяців окупації жив у друзів, побоюючись арешту за те, що приєднався до антиокупаційних протестів у березні, незабаром після приходу російської армії. Солдати таки зайшли до нього додому. За його словами, не знайшовши його, вони втекли з його телевізором і холодильником.

Але росіяни знайшли деяких його друзів, які були затримані та зникли, сказав він.

«Вони репресували проукраїнське населення», – сказав пан Сергій, який дав інтерв’ю в черзі за водою в неділю вдень. Про культурну асиміляцію він сказав: «Те, що тут сталося, було етнічною чисткою». The New York Times

Херсон – Україна!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *